Paddling Rogen 2015

Publicerat: 2016-04-01 | Kategori: Resor

Rogenområdets njurlika sjöar

Förra året var vi i Grövelsjön. Min vana trogen köpte jag en eller flera kartor över området. När jag satt där och studerade min nyinköpta karta fick jag se dem, de små njurlika sjöarna i Rogenområdet en bit norrut, uppe i Härjedalen. Där ska jag paddla bestämde jag mig för på en gång, det är inte ens möjligt att låta ett sådan område ligga outforskat.

Sommaren 2015 sträckkörde Michael och Kalle (Kalle är en Golden Retriver), mina kompisar från Köln i Tyskland, till Sverige. När de kom till mig kastade vi in deras utrustning i min bil och fortsatte de sista 70 milen norrut. Några veckor innan hade jag bokat kanoter vid Kärringsjön. Efter några kilometer på en väg som prövade dämpningen på bilen nådde vi till slut gården vid vägs ände. Vägen är helt privat och en mindre avgift på några tior får man betala för att använda den. Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig men jag tror inte jag föreställde den livfulla aktiviteten jag hittade. Området är populärt, vilket inte är svårt att förstå.

Platsens värdar, tillika ägare, heter Per-Roger och Kerstin Wiberg. Per-Roger arbetar som naturbevakare i området och tillsammans hjälper de turister med stugor, kanoter och andra bra tips.

Med allt på plats kastar vi i kanoterna här i Göta älvs upprinna. Under våra dagar här har vi inget självändamål att komma långt eller till en viss plats. Istället tar vi det lugnt, njuter av landskapet, tar små rundvandringar på land. Det blir många korta lyft för att ta sig mellan de olika småsjöarna. Med tanke på alla stenar som finns i området gör man lika bra i att lämna kanotvagnen hemma. Landskapet karaktäriseras av glesa skogar med stort inslag av mycket gamla tallar. Människan har satt sina spår här under lång tid. Ibland ser vi fjällen resa sig bortom skogen och vattnet. Då området är skyddat är eldning endast tillåtet på ett par platser. Det är ett populärt område att paddla i och några kanotister känner vi snart igen. Majoritet av de som vi pratade med var tysktalande, vilket gjorde att Michael och Kalle kände sig nästan som hemma.

Innan vi svängde av stora vägen nere i Tännäs för att ta oss mot Kärringsjön stannade vi vid fiskecentret och köpte fiskekort och fyllde på med några nya drag och flugor. Här finns även möjlighet att proviantera enklare mat och inköp av viss utrustning. Under våra dagar på¨vattnet lyckades vi få upp några fina abborrar och en harr.

Rogenområdet var lika häftigt i verkligheten som jag upplevde det på kartan ett år tidigare. Det behöver inte vara svårare än så för att förverkliga en idé.

Användbara länkar:

Gränslandet

Tännäsfiske

Michael paddlar.
Bacon i stekpannan.
En fantastiskt vacker gammal tall har ramlat för att ligga ytterligare många år innan den förmultnar.
Skylten vid den privata vägen.
Sunset Rogen.
Det är märkligt så mycket block det kan ligga i ett område.
Rogen karaktäriseras av sina mycket gamla tallar.
Det blir många lyft mellan de många små sjöarna.
Göta älvs upprinna.
Vila i skydd av regnet. Tarpen var en prisvärd investering när regnet föll.