Torrö Östergötlands skärgård november 2016

Publicerat: 2016-11-01 | Kategori: Resor

En pärla inpå knuten

Tycker du om att resa? Glöm inte att det som är vardag för dig kan vara exotiskt för någon annan. Jag reser gärna både långt bort och under lång tid. Där med inte sagt att jag glömt den korta resan runt hörnet. Östergötland är fyllt av pärlor, Torrö är en av dem.

I sydöstra delen av Östergötland, på gränsen mot Kalmar, finns det en ö som heter Torrö. Torrö är ett naturreservat och en del av den östgötska skärgården. Jag hade hört ett rykte om att det finns en enkel stuga att hyra där. Efter lite efterforskningar hittade jag olika telefonnummer till de som bor på ön. Tre familjer delar på ansvaret för stugan.

När skymningen kom parkerade jag och fotokompisen Mats, matsjonssonfoto, bilen vid vägbommen. När vi hade fått ordning på kamerautrustning, mat och annat började den fem kilometer långa vandringen till Lotsstugan i ytterskärgården. De första fyra kilometrarna till Torrö by, där vi skulle hämta nyckeln, var enkel vandring på grusvägen. I byn hämtade vi ut nyckeln, fick lite vatten och betalade 50 kronor/person och natt. Den sista kilometern gick genom skogen, även om det gick bra erkänner jag högst motvilligt att vi missade att svänga till vänster på stigen. Just den svängen hade vi upprepade gånger blivit förmanade att inte missa av värdparet. Istället fick vi irra runt lite i mörkret bland klipporna tills vi kom på idén att nyttja modern teknink, Google maps och GPSer.

I den mysiga, fräscha stugan saknas el och rinnande vatten. När man behöver göra nummer två finns ett torrdass. Uppvärmningen sker med vedkamin och ved ingår i hyran. Efter några timmar hade temperaturen stigit från 12 till 21grader.

De närmaste två dygnen handlade om fotografering, upp ur sängen innan solen, ner igen efter solnedgången och innan dess lite nattfotografering.

För mig var det fantastiskt att få fokusera så mycket, utan avbrott, på fotografering och vänskap. När man är mitt uppe i småbarnsepoken av livet är det lätt hänt att de här stunderna blir färre. När tiden finns att grotta in sig i motiven är det en fantastisk känsla som upprstår, tid och rum försvinner. Man letar ljus, former, textur, linjer och allt annat som bygger upp ett foto. Här ute bland klipporna finns allt detta runt om i en härlig blandning. Långa exponeringstider på vatten skapar häftiga effekter och ger en annan bild. Det är fantasin som sätter stopp för kreativiteten.

En utflykt till Torrö rekommenderas starkt. Jag kommer garanterat tillbaka.

Användbara länkar:

Utsidan

Skärgårdsporten

Visit Östergötland

Länsstyrelsen Östergötland

Bygdeband

Norrköpings tidningar

Torrö från ovan.
Torrös blå himmel.
Den tidiga morgonen kan ge ett lila ljus.
Torrträd.
Klippor och vatten.
Landmärket.
Det finns många mönster, formationer och urgröpningar i berget.
Den lilla grästuvans livsplats på den kala klippan.
Solen går ned bakom tallen.
Hällar.
Sprickor i hällen.
Där vatten möter klipporna.
Formationer och mönster skapade under lång tid.
Båthusen vid Torrö by.
På väg längs farleden i morgonljuset.
Lång exponeringstid.
Sten sticker upp ur vattnet med lång exponeringstid.
Vågsplash i motljus.
Död tall.
Sten speglar sig.
Mönster i klipporna.
Rester efter mänsklig närvaro.
Mönster i klipporna.
Skärgårdsmiljö.
En plats att gro.
Mats i stugan.
Mats fotar.