Vårkväll vid Ringarhultsån april 2019

Publicerat: 2019-04-21 |

En liten dröm i flera år har varit att paddla små åar i skogslandskapet. I år blev drömmen verklighet. En mindre kajak införskaffades och premiärturen blev på den mycket fina Ringarhultsån mellan Degerön och Kvarn i Motala kommun. Ån är ett Natura 2000 område och mycket fin. Särskilt på vårkanten med högt vattenflöde flyter det på bra bitvis. Det stod snart klart att på den sträcka jag paddlade finns mycket spår efter bäver. En lugn, fin, klar kylig vårkväll kan inte avslutas mycklet bättre än med ett fint bävermöte på ån.

Knappt hundra meter framför kajaken ser jag djuret gå upp och vända på land. Efter någon minut vänder det ner i ån igen. Simnmar rakt emot mig. Kanske två meter framför kajaken blir bävern medveten om mig och slår hårt med svansen i vattnet och dyker. Trettiotalet meter bakom mig dyker den upp igen och fortsätter att varna sina artfränder med hårda slag på vattenytan. Den var så nära att jag tydligt såg näsborrarna röra sig och hörde hur vattnet for in och ur nosen när den andades. Tyvärr vågade jag aldrig röra mig för att fotografera för risken att skrämma djuret. Samtidigt började mörkret komma som gjorde det svårt att fotografera.

Ringarhultsån från ovan.
Ringarhultsån från ovan..jpg
Kajaken för kvällen.
Bäverns gnag.
Bäverns gnag.
Bäverhyddan.
Död ved i Ringarhultsån.